Kezdőlap | Ajánlók | Kívánságkosár | Eladóink | Kereső | Könyvrendelés
Facebook Twitter Pinterest
Wilbur Smith
Ws

író (1933-

Wilbur Smith 1933 január 9-én, a zambiai Kabweban született. Gyermekkorában maláriás lett és az orvosok nem sok jót jósoltak számára. Smith azonban túlélte a betegséget és gyermekkora kalandosan telt, sok időt töltött apja 12 ezer hektáros farmján, ahol a fekete dolgozók gyerekeivel játszott. A fiúk sokat kirándultak, vadásztak, parittyáikkal kisebb állatokat ejtettek el. Esténként édesanyja izgalmas regényeket olvasott fel számára, melynek hatására Wilbur hamar érdeklődni kezdett az olvasás és írás iránt. Smith először a Natalban található bentlakásos iskola, a Cordwalles Preparatory School, majd a Drakensberg –hegyek lábánál elhelyezkedő Michaelhouse növendéke lett. Ekkoriban az iskolaújságban írt sokat.

Wilbur később a Grahamstownban található Rhodes University hallgatója lett, Dél-Afrikában, ahol újságírásból diplomázott és sokat írt a dél-afrikai társadalmi gondokról. Wilbur édesapja nem támogatta fia írás iránti érdeklődését és ragaszkodott hozzá, hogy fia valódi munkát vállaljon, ezért Wilbur továbbtanult, hogy könyvelői képesítést szerezzen. Ezt követően megházasodott és két gyermeke született, de mindössze 24 éves volt, amikor elvált. A válást követően gyermektartást kellett fizetnie, melynek következtében pénzügyileg tönkrement, ezért anyagi megfontolásból visszatért az íráshoz. Első regényét azonban visszautasították, ezért arra kényszerült, hogy könyvelőként keresse kenyerét. Az írás iránti vágya azonban megmaradt és 1964-ben megjelent első regénye When the Lion Feeds címmel. A történetben megjelenik az afrikai történelem, a fekete és fehér emberek perspektívái, szeretet, gyűlölet, vadászat, aranybányászat és a nők. Smith ezután úgy döntött, hogy életét teljes egészében az írásnak szenteli és ajánlatot kapott könyvének megfilmesítésére.

Első regénye megjelenése után Smith újranősült és még egy gyermeke született, de ez a házassága is válással végződött. 1971-ben harmadszorra is megnősült, új felesége, Danielle Thomas egy elvált asszony volt, aki ugyanabban a városban született, mint Smith. Felesége Smith rajongója volt és minden könyvét olvasta. A nő 1999-es rák miatt bekövetkező haláláig Smith minden könyvét neki ajánlotta. Az író negyedszerre 2000-ben házasodott meg, ekkor egy tadzsik lányt vett el, akivel egy londoni könyvesboltban találkozott. Felesége Mokhiniso Rakhimova akkor jogászhallgató volt és 39 évvel volt fiatalabb az írónál.

Wilbur Smith több mint 30 regényt írt és továbbra is folytatja az írást. Jelenleg Londonban él.

Legismertebb könyvei: Amikor az oroszlán zabál (When the Lion Feed, 1964), Mennydörgés (The Sound of Thunder, 1966), A bosszú (A Sparrow Falls, 1977), Lángoló part (The Burning Shore, 1985), A kard hatalma (Power of the Sword, 1986), Harag (Rage, 1987), Most kell meghalnod (A Time to Die, 1989), Arany róka (Golden Fox, 1990), Ragadozó madarak (Birds of Prey, 1997), Monszun (Monsoon, 1999), Kék horizont (Blue Horizon, 2003), A Nap diadala (The Triumph Of The Sun, 2005), A vadász végzete (Assegai, 2009)

Forrás: http://www.famousauthors.org/wilbur-smith