Kezdőlap | Ajánlók | Kívánságkosár | Eladóink | Kereső | Könyvrendelés
Facebook Twitter Pinterest
Nemere István
Nemere

író, műfordító (1944-

Nemere István 1944 november 8-án, Pécsett született.

Magyarország legtermékenyebb írója. 2012-ig mintegy 600 könyve jelent meg.

Édesapja Nemere (azelõtt: Niedermayer) Ferenc Pécsett járta ki az orvosegyetemet, majd szemész lett. Apja csak két évvel később látta meg fiát, amikor hazajött a (nyugati) hadifogságból.

Hétévesen kezdett iskolába járni, majdnem tizenkilenc éves volt, amikor befejezte. A Lovassy László gimnázium negyedik osztályában félévkor három tárgyból (fizika, matematika, orosz) megbukott. Rossz magaviselete miatt az iskola továbbtanulásra nem javasolta. Akkor még filmrendező szeretett volna lenni.

1963 szeptemberében pótérettségizett. Szülői nyomásra felvételizett a tanárképzőre, de onnan is elutasították.

1963 nyarától kezdve dolgozik. Volt gépgyári segédmunkás, dolgozott erdészetben, volt balatoni mentőcsónakos és könyvesbolti eladó is. Volt katona Budapesten és földmérő az állami térképészeti hivatalban. Dolgozott egy nagy kórház proszekturáján mint boncsegéd és egy nyáron át statisztaként dolgozott a Hunnia filmgyárban.

Még a gimnáziumi évei alatt tanulta meg az eszperantó nyelvet, így aztán hamarosan kapcsolatba került külföldi eszperantistákkal. Az 1990-es években kétszer egymásután megválasztották a Nemzetközi PEN Club eszperantó csoportja elnökének.

1966-ban feleségül vette lengyel menyasszonyát és kiköltözött Lengyelországba. Az esküvőre egy katolikus templomban, eszperantó nyelvű szertartás keretében került sor.

1967-ben megszületett Kinga lánya, de a házassága válással végződőtt. Közben a könyvtári munka mellett volt diplomáciai tolmács, többnyelvű idegenvezető. Szerte Lengyelországban tartott vetítettképes előadásokat Magyarországról.

Három évig élt albérletben, hazaküldte első fordításait és novelláit, ezek a hatvanas évek végén, a hetvenesek elején magyar folyóiratokban és hetilapokban jelentek meg.

1970 nyarán megpróbált Jugoszlávián keresztül Nyugatra disszidálni, de a varsói repülőtéren visszatartották.

Újranősült, 1972 őszén beiratkozott könyvtárszakra, Esztergomban telepedtem le, majd 1975-ben informatikai diplomamunkája környezetvédelmi témával foglalkozott.

1974-ben, harmincéves korában jelent meg az első könyve.

1992-ben újra nősült, felesége Nemere Ilona újságíró és gasztronómiai szakíró. Kétszeres nagyapa.

Több könyvet írt a mitológiákról, a para-jelenségekről, UFO-król. Eddig hat Micimackó-folytatást írtam, ezen kívül írt nagy diktátorokról, elnyomó rezsimekről, a politikai merényletekről, a történelem még felderítetlen talányairól, valamint a titkosszolgálatokról, a kémek viselt dolgairól.