Kezdőlap | Ajánlók | Kívánságkosár | Eladóink | Kereső | Könyvrendelés
Facebook Twitter Pinterest
Julian Barnes
Barnes

író (1946-

Julian Barnes 1946 január 19-én az angliai Leicesterben született, szülei franciatanárok voltak. 1957 és 1964 között a City of London Schoolban és az oxfordi Magdalen College-ban tanult, ahol 1968-ban diplomázott modern nyelvek szakon. Diploma után az Oxford English Dictionary-nél dolgozott lexikográfusként három évig. 1977-ben Barnes irodalmi szerkesztőként kezdett el dolgozni és recenziókat írt a New Statesmennél és a New Review-nál. 1979-től 1986-ig televíziós kritikusként dolgozott először a New Statesmennél, aztán a the Observernél.

Barnes két regényt írt – Metroland és Before She Met Me címmel – mielőtt az áttörést meghozó Flaubert papagája című regénye 1984-ben megjelent.

Barnes számos díjat és elismerést kapott munkásságáért, beleértve a Man Booker Prize-t 2011-ben The Sense of an Ending c. művéért.

Barnes 1988-ban megkapta a Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres címet, 1995-ben az Officier de l'Ordre des Arts et des Lettres címet és 2004-ben a  Commandeur de l'Ordre des Arts et des Lettres címet is.

Barnes számos regényt, novellát és esszét írt, emellett lefordította Alphonse Daudet francia író egyik könyvét és Volker Krieger német karikatúra-gyűjteményét. Műveiben sokat foglalkozik a történelem, valóság, igazság és szeretet témáival. Dan Kavanagh álnév alatt bűnügyi történeteket is írt.

Bár Barnes gyakran igen őszintén nyilatkozik interjúkban, privát életét nem osztja meg a nagyközönséggel. Testvére Jonathan Barnes ókori filozófiával foglalkozik, ő maga pedig a Freedom from Torture nevű szervezet támogatója. Többször támogatott pénzgyűjtő akciókat a Dignity in Dying kampánycsoport részére is. Felesége, Pat Kavanagh 2008 októberében halt meg agytumor következtében. Levels of Life című könyvében egy esszében örökítette meg felesége halála miatti gyászát. Barnes ateista.

Jelenleg Londonban él.

Forrás: http://www.julianbarnes.com/

 

 

Julian Barnes megvásárolható könyvei