Kezdőlap | Ajánlók | Kívánságkosár | Eladóink | Kereső | Könyvrendelés
Facebook Twitter Pinterest
Daniel Keyes
Keyes

író (1927-2014)

Daniel Keyes amerikai író 1927 augusztus 9-én született, Brooklyban, New Yorkban. Tizenhét évesen belépett a tengerészetbe és gazdasági tisztként a tengerre ment szolgálni. Felsőfokú tanulmányait a Brooklyn College-ban folytatta, ahol 1950-ben pszichológiából BA diplomát szerzett. Ezután különböző újságoknál helyezkedett el szerkesztőként, majd a divatfotó-iparban is dolgozott. Dolgozott szerkesztőként a Marvel Science Fiction nevű lapnál és írt horror –és sci-fi képregényeket is az Atlas Comics számára.

Hétköznapokon angolt tanított iskolákban, hétvégente írt, majd visszatért a Brooklyn College-ra, hogy esti tagozaton folytassa tanulmányait angol és amerikai irodalom szakon. Miután megkapta MA diplomáját, elhagyta New Yorkot, hogy a Wayne State University-n kreatív írást taníthasson. 1966-tól az Ohio University-n tanított angolt és kreatív írást. 2000-ben megkapta az egyetemtől a professor emeritusi címet.

Virágot Algernonnak című története elsőként 1959-ben jelent meg a The Magazine of Fantasy & Science Fiction című lapban, majd 1966-ra regénnyé nőtte ki magát a történet. Virágot Algernonnak című legismertebb regényéből – mely kezdetben csak novellaként jelent meg – film is készült. A regény egy Charlie Gordon nevű gyengeelméjű férfiről szól, akit egy kísérlet keretében zsenivé operálnak. Charlie hihetetlen sebességgel kezd el fejlődni, s hamarosan mindenkit, aki körülötte van, túlszárnyal eszével. A történet hitelesen mutatja be Charlie lelki fejlődését és elméjének tragikus leépülését.

Az Ötödik Sally című regénye 1980-ban jelent meg az Egyesült Államokban. A regény egy Sally nevű nőről szól, akiben egyszerre több személyiség is él, akik időről-időre átveszik egymás felett az uralmat. Sally – amint kellemetlen, vagy számára elviselhetetlen helyzetbe kerül – elveszíti eszméletét, s eközben egy másik, erősebb személyisége veszi át az irányítást. A Sally-ben lakó többi személyiség különböző tulajdonságokat testesít meg és mindegyiknek külön neve van.

A szerzőt élete során több jelentős díjjal is kitűntették, így 1960-ban megkapta a Hugo-díjat, 1966-ban a Nebula-díjat, 1986-ban a Kurd Lasswitz-díjat, 1998-ben pedig a Locus-díjat.

Daniel Keyes 2014 június 15-én halt meg Boca Ratonban, Floridában, halálát tüdőgyulladás miatti komplikációk okozták.

 

Forrás: http://www.danielkeyesauthor.com/dksbio.html

 

 

 

Daniel Keyes megvásárolható könyvei