Kezdőlap | Ajánlók | Kívánságkosár | Eladóink | Kereső | Könyvrendelés
Facebook Twitter Pinterest
Dan Brown

amerikai író

Dan Brown amerikai író 1964 június 22-én született és három gyermek közül a legkisebbként a New Hampshire-beli Exeterben nőtt fel.  Egy előkelő iskola, a Phillips Exeter Academy tanulója volt, ahol édesapja matematika tanár volt. Édesanyja zenetanár volt. Az íróra nagy hatással voltak a keresztény normák és hagyományok, a templomban énekelt és főiskolai táborokba járt.

Érettségi után az Amherst College hallgatója lett, ahol 1986-ban diplomázott angol és spanyol szakon. Ez után éveken át próbálta zenei karrierjét elindítani énekes-dalszerző-zongoristaként, de kevés sikerrel járt.

Nem sokkal később, hogy rendszeres jövedelemhez jusson, Los Angelesbe költözött, ahol a Beverly Hills Preparatory Scholl spanyoltanára lett. Itt találkozott későbbi feleségével, a nála tizenkét évvel idősebb Blythe Newlonnal, aki a National Academy of Songwriters művészeti igazgatója volt.  Newlon, kihasználva pozíciója adta lehetőségeit, segítette Brown zenei karrierjét és a későbbi írónak négy zenei CD-je jelent meg, sokan pedig a következő Barry Manilowként kezdték el emlegetni. A kezdeti sikerek ellenére, Brown zenei karriere nem fejlődött tovább, így 1993-ban, Newlonnal együtt visszatért New Hampshire-be, ahol a Phillips Exeter Academy-ben helyezkedett el angoltanárként.

1997-ben jelent meg Dan Brown első thrillerje, magyarul Digitális Erőd címen. A későbbiekben írta meg Angyalok és démonok és a A megtévesztés foka című könyveit. Mesterműve, A da Vinci-kód 2003 márciusában jelent meg és már a legelső napon közel hatezer példány kelet el belőle, amivel a New York Times bestseller listájára is felkerült.

Forrás