Kezdőlap | Ajánlók | Kívánságkosár | Eladóink | Kereső | Könyvrendelés
Facebook Twitter Pinterest
Charles Bukowski
Bukowski

Életrajz

író, költő, novellista (1920-1994)

Henry Charles Bukowski 1920 augusztus 16-án, Heinrich Karl Bukowski néven született a németországi Andernachban.

Apai nagyapja Leonard az 1880-as években vándorolt ki Németországból Amerikába. Leonad Clevelandben találkozott feleségével (Emilie Karuse), aki szintén Németországból, Danzigból vándorolt ki az Egyesült Államokba. Miután összeházasodtak, Pasadenában telepedtek le és négy gyermekük született, köztük Heinrich (Henry), Charles Bukowski apja.

Charles Bukowski szülei a Németországi nyugati részében fekvő Andernachban találkoztak az első világháborút követően. Az író apja az amerikai hadseregnél szolgált Németországban, ahol egy német barátjának testvérét, Katharinát teherbe ejtett, majd feleségül vett. Henry Bukowski építési vállalkozóként dolgozott a háború után, de mivel nagy ívű anyagi tervei nem valósulhattak meg a stagnáló gazdaságban, a család 1923-ban az Egyesült Államokba ment és Baltimore-ban telepedett le. Bukowski szülei ettől kezdve Heinrich helyett Henry-ként hívták gyermeküket, hogy segítsenek neki a beilleszkedésben. Ezt a nevet a költő később Charles-ra változtatta. Bukowski szülei római katolikusok voltak.

1930-ben a család Los Angelesben telepedett le, ahol Charles Bukowski apja és nagyapja is élt és dolgozott korábban. Az 1930-as években a költő apja gyakran volt munkanélküli, fiát pedig gyakran bántalmazta mind fizikailag, mind pedig verbálisan. A legkisebb képzelt sérelemért is megverte fiát. Bukowski szégyellős gyerek volt, a szomszédos gyerekek kinevették német akcentusa és ruhái miatt. A „Charles Bukowski - Így születtél, ebbe születtél...” (Born Into This) című 2003-as filmben Bukowski elmondta, hogy 6 és 11 éves kora között apja hetente három alkalommal borotvaszíjjal verte el. Azt is elmondta továbbá, hogy ez segített neki az írásban, mivel ezáltal értette meg a meg nem érdemelt fájdalmat. Habár úgy gondolták, hogy diszlexiás, az iskolában nagyra értékelték művészeti munkáját.

Miután a Los Angeles High Schoolban leérettségizett, Bukowski két évig a Los Angeles City College-ra járt, ahol újságírást és irodalmat hallgatott, a második világháború kirobbanásáig. Ezután New Yorkba költözött, hogy elindítsa írói karrierét.

1960-ra Bukowski visszatért a postahivatalba Los Angelesben, s több mint egy évtizedig itt is maradt. 1962-ben meghalt első komoly romantikus kötődésének tárgya, Jane Cooney Baker és halála feletti fájdalmát több versben és történetben örökítette meg. 1964-ben megszületett lánya, Marina Louise Bukowski akkori barátnőjétől Frances Smith-től.

Bukowski 1967-től írta az Egy vén kujon jegyzetei című rovatot az Open City nevű underground újságnak. Amikor az Open City megszűnt 1969-ben, a rovatot más hippi és underground újságok vették át.

1969-ben Bukowski elfogadta John Martin ajánlatát a Black Sparrow Presstől és otthagyta a postát, hogy teljességel az írásnak szentelje magát. Ekkor 49 éves volt.

Kevesebb mint egy hónappal azután, hogy otthagyta a postát, Bukowski befejezte Posta címmel írt első regényét.

Bukowski 1994 március 9-én 73 évesen, San Pedroban halt meg, leukémiában, miután befejezte legutolsó regényét Ponyva címmel. A temetési szertartást özvegye szervezte és budhista szerzetesek vezették le. Sírján a következő sor áll: Don’t Try, azaz Ne próbálkozz!

Charles Bukowski megvásárolható könyvei