Kezdőlap | Ajánlók | Kívánságkosár | Eladóink | Kereső | Könyvrendelés
Facebook Twitter Pinterest
C. S. Lewis
Lewis

író (1898-1963)

Clive Stales Lewis egyike volt a 20. század legnagyobb hatással bíró íróinak. 1898 november 29-én született Belfastban, Észak-Írországban. Elsősorban a fikció műfajába tartozó művei miatt ismerik. Barátai és családja Jacknek hívta. Író, költő, esszéista, keresztény hitvédő, kritikus és elemző volt. Lewis és J. R.R. Tolkien, a Gyűrűk ura szerzője közeli barátok voltak.

Igen fiatal korától szenvedélyesen érdeklődött az antropomorf állatok iránt. Imádott olvasni, számára a könyvolvasás egyszerű feladat volt. Gyermekkora boldog és gondtalan volt. Kezdetben magántanárai voltak, 1908-ban, anyja halálát követően testvérével együtt iskolába iratkoztak. Ekkor kilenc esztendős volt.

1916-ban ösztöndíjat kapott az oxfordi egyetemtől. Bár meg volt keresztelve, ifjúkorára ateista lett belőle. Tolkien és más barátai hatására 32 évesen tért vissza az Anglikán egyházba. Hitbéli meggyőződése nagy hatással volt irodalmi munkásságára és a háborús időkben tartott, kereszténységgel kapcsolatos rádióbeszédei széleskörű elismerést hoztak számára.  Hogy csatlakozhasson a hadsereghez, megszakította tanulmányait, de vissza is tért hozzájuk sebesülését követően. Fiatalként nagy hatást gyakorolt rá a skandináv irodalom, ahogy pedig nőtt, egyre jobban csodálni kezdte a természetet és a modern nyelveket.

1956-ban elvette a nála 17 évvel fiatalabb Joy Davidson amerikai írónőt, aki négy évvel később rákban halt meg. Lewis három évvel felesége után hunyt el, egy héttel 65. születésnapja előtt.

Lewis munkáit több mint harminc nyelvre fordították le és több millió példányban keltek el.