Kezdőlap | Ajánlók | Kívánságkosár | Eladóink | Kereső | Könyvrendelés
Facebook Twitter Pinterest
Anthony Burgess

(eredetileg John Burgess Wilson, 1917. február 25 - 1993. november 22.), angol író, irodalomtörténész, kritikus, drámaíró. Manchester külvárosában született, a nagyváros katolikus zárványközösségének gyermekeit nevelő jezsuita tanintézetekben végezte középiskoláit, majd Viktória (ma Manchesteri) Egyetem angol szakán diplomázott 1940-ben.

A háború alatt egy eltávozása alkalmával feleségül vette egykori diáktársát, Llewella Jones-t. Feleségét 1943 őszén tisztázatlan körülmények közt huligánok (Burgess szerint amerikai dezertőrök) támadták meg London egy mellékutcájában, vetélést és maradandó lelki sérüléseket okozva a várandós fiatalasszonynak. Az incidenst a Gépnarancs című regény egyik legdurvább epizódja dolgozza fel.

Elsőként publikált regénye, az utóbb Maláj Trilógia (Malayan Trilogy, 1964) címen napvilágot látott sorozat komikus hangütésű nyitókötete, az 1956-ban kiadott Rendelj egy Tigrist (Time for a Tiger) a Maláj Föderációban oktatásügyi megbízottként eltöltött időszak élményeit dolgozza fel. Miután visszatért Angliába, tévesen agytumort diagnosztizáltak nála, s hogy egy évvel későbbre prognosztizált halála előtt anyagilag gondoskodjon betegeskedő feleségéről, sietve megírt öt regényt. Ezek közül kiemelkedik a kórházi kezelésének körülményeit szatirizáló Beteg a doktor (The Doctor is Sick, 1960), a fogyasztói társadalom krónikus tévéfüggőségében élő zombijait kifigurázó horrorkomédia, az Egy tenyér ha csattan (One Hand Clapping, 1961) és persze a Stanley Kubrick rendezte film nyomán kultuszkönyvvé lett, a szerző zseniális nyelvi leleménye miatt is figyelemreméltó disztópia, a Gépnarancs (A Clockwork Orange, 1962).

Burgess a későbbiekben teljes mértékben irodalmi munkásságának szentelte magát. A hetvenes évektől kezdve a magas angliai adók elől „menekülve” idejét a Mediterrán medence országai és az Egyesült Államok különböző városaiban kialakított rezidenciái közt osztotta meg. Második felesége oldalán a nyolcvanas és a kilencvenes éveket monacói luxuslakosztálya és luganói villája nyugalmában töltötte, ahonnan többnyire csak a francia és az angol televíziós állomásoknak adott interjúk, díjátadások, és fesztiválzsűrizések kedvéért mozdult ki. Hetvenhat éves korában hunyt el, 1993-ban.

Forrás

Anthony Burgess megvásárolható könyvei