Kezdőlap | Ajánlók | Kívánságkosár | Eladóink | Kereső | Könyvrendelés
Facebook Twitter Pinterest
Anne Rice
Rice

amerikai írónő (1941-

Anne Rice Howard Allen O’Brien néven, 1941 október 14-én született a louisianai New Orleansban, de az első osztály megkezdésekor a St Alphonsusban az Anne nevet választotta. 1958-ig katolikus iskolákba járt, ám ekkor a család New Orleansből a texasi Richardsonba költözött. Gyermekkorában az írónő sokat szenvedett a család rossz anyagi helyzete és anyja alkoholizmusa miatt, melyek mély nyomot hagytak benne. Csupán 14 éves volt, amikor édesanyja alkoholizmusa miatt meghalt, ezután pedig édesapja őt és testvéreit egy olyan iskolába küldte, melyet Anna teljes szívéből gyűlölt. 1959-ben érettségizett a richardsoni gimnáziumban, majd a texasi Dentonban járt egyetemre. Később egy évet San Franciscoban töltött és egy biztosítási cégnek dolgozott, majd hazatért Dentonba, ahol hozzáment gyermekkori szerelméhez, Stan Rice-hoz, akivel az egyik újságírói kurzuson találkozott.

A házaspár 1962-től 1988-ig a San Francisco-öböl menti régióban élt és dolgozott és közvetlen tapasztalataik voltak a hippi forradalommal kapcsolatban, hiszen Berkely-ben, a híres Haight- Ashbury kerületben laktak. Stan Rice hamarosan egyetemi instruktor lett miután 1972-ben lediplomázott, majd nem sokkal az írónő ötvenedik születésnapja előtt leukémiában meghalt lányuk. Anne-t mélyen megviselte lányuk elvesztése és az alkoholizmusba menekült. Az alkoholizmus mellett kényszerbeteg is lette és azt hitte, hogy minden, amit megérint, fertőzötté válik. Ezzel egyidejűleg önmagát kezdte okolni lánya haláláért. 1974-ben terápián vett részt és 1978-ban megszületett fia, Christopher Rice, aki miatt a pár felhagyott az ivással. Férje 2002-ben agytumor következtében hunyt el.

Könyvei elsősorban a természetfelettivel foglalkoznak és jellemző rájuk a sötét, gótikus hangulat. Munkái több mint 1 millió példányban keltek el világszerte, ezzel ő lett napjaink egyik legkeresettebb írója. Történeteinek hátterét alapvetően gyermekkori élményei alkotják.

2005-ben, Christ the Lord, and Out of Egypt című regénye befejezése után Anne elhagyta az általa annyira megszeretett New Orleanst, hogy Kaliforniába költözzön. Jelenleg a kaliforniai Palm Desertben él és dolgozik, mindössze pár órányi autóútra fiától, Christophertől, aki Nyugat-Hollywoodban él és dolgozik.

Első regénye, Interjú a vámpírral címmel 1976-ban jelent meg és minden idők egyik legnépszerűbb regénye lett. A Lestatról szóló történetet a Vámpírkrónikák című sorozatban folytatta és az Interjú a vámpírral című könyvét 1994-ben meg is filmesítették. A mozifilmet Neil Jordan rendezte és Brad Pitt, Tom Cruise, Kirsten Dunst és Antonio Banderas szerepelt benne. Feast of All Saints című regényéből 2001-ben televízió-sorozat is készült.

Anne 2010 júliusában morális meggondolásból szakított a vallással és bár megerősítette Istenbe vetett hitét, magát már nem nevezi kereszténynek. Az esetnek nagy sajtóvisszhangja volt az egész világon,

Anne igen aktív Facebook rajongói oldalt vezet és több mint 745 ezer követője van. Nap, mint nap válaszol az oldalon feltett kérdésekre és rendszeresen posztol a legkülönbözőbb témákban, így filmekkel, irodalommal, zenével, politikával és vallás kapcsolatban is. Oldala egyben ezen témákkal kapcsolatos vitafórumként is működik.

Forrás: http://annerice.com/Chamber-Biography.html és http://www.famousauthors.org/anne-rice