Kezdőlap | Ajánlók | Kívánságkosár | Eladóink | Kereső | Könyvrendelés
Facebook Twitter Pinterest
Andrzej Sapkowski
Sapkowski

Lengyel író, a népszerű, nemrégiben a Netflix által megfilmesített Vaják című sorozat szerzője. A könyvsorozatot megjelenése óta több, mint húsz nyelvre fordították le.

Andrzej Sapkowski 1948 június 21-én született a lengyelországi Łódź-ban, az egyetemen közgazdaságtant tanult és mielőtt az írás felé fordult volna, egy kereskedelmi cégnél dolgozott.

Irodalmi karrierjét fordítóként kezdte, s főleg science fictiont fordított. Elmondása szerint első, Vaják című novelláját azért írta, hogy benevezhessen a lengyel Fantastyka magazin versenyére. Sapkowski egy interjúban azt nyilatkozta, hogy mivel ebben az időben üzletemberként kereste kenyerét és emiatt nem állt tőle távol a marketing, tudta, hogyan kell eladni egy könyvet és elnyerte a harmadik helyezést. Az író később azt is elmondta, hogy a Vaják sorozatot tulajdonképpen fia kérésére írta meg, aki a lengyel Fantastyka magazin lelkes olvasója volt. A novella 1986-ban jelent meg a Fantastyka magazinban és hatalmas sikert aratott mind az olvasók, mind pedig a kritikusok körében. Sapkowski később a Vaják alapján egy olyan történetciklust alkotott meg, mely három novellagyűjteményből és öt regényből állt. Ez a történetciklus és más művei Sapkowskit az 1990-es évek egyik legismertebb fantasy-írójává tették Lengyelországban.

Az utolsó kívánság című novelláskötetét 2007-ben fordították le angolra.

Sapkowski egy interjúban azt nyilatkozta, hogy kedvenc írói közt van Ernest Hemingway, Mikhail Bulgakov, Raymond Chandler and Umberto Eco, majd ezt mondta: " Szeretem a sítlusukat, de tudom, hogy soha nem érhetek fel hozzájuk."

2017 májusában a Netflix megvásárolta a Vaják angolnyelvű könyvsorozatának jogait. A Netflix által forgatott televíziós sorozat első évada 2019 december 20-án került képernyőkre. Sapkowski egy ideig kreatív tanácsadóként dolgozott a sorozat előkészítésében.

Sapkowski jelenleg a lengyelországi Łódź-ban él.

 

Andrzej Sapkowski: Witcher / Vaják sorozat 1-7

1. Andrzej Sapkowski: Az utolsó kívánság
2. Andrzej Sapkowski: A végzet kardja
3. Andrzej Sapkowski: Tündevér
4. Andrzej Sapkowski: A megvetés ideje
5. Andrzej Sapkowski: Tűzkeresztség
6. Andrzej Sapkowski: Fecske-torony
7. Andrzej Sapkowski: A tó úrnője

8. Viharidő (Előzménykötet)

Andrzej Sapkowski megvásárolható könyvei