Kezdőlap | Ajánlók | Kívánságkosár | Eladóink | Kereső | Könyvrendelés
Facebook Twitter Pinterest
Aldous Huxley
Huxley

író, esszéista (1894-1963)

Aldous Huxley brit író 1894 július 26-án született Godalmingban, dél-Angliában és 1963 november 22-én halt meg. Hírnevét leginkább regényeinek, azon belül is ötödik, Szép új világ című könyvének köszönheti, melyet 1931-ben írt, s melyet 1932-ben adtak ki először. Édesapja Leonard Huxley (1860-1933) tanító és író, édesanyja Julia Arnold (1962-1908). Huxley családja elismert tudósokból állt, három testvére közül kettő elismert biológus lett, nagyapja pedig korában híres és ellentmondásos természettudós, aki „Darwin bulldogja”-ként vált ismertté.

Habár Huxley főleg regényíróként és esszéistaként vált ismertté, írt novellákat, verseket, úti beszámolókat, sőt még forgatókönyvet is. Regényeiben és esszéiben Huxley mindig az elfogadott tradíciók, szokások, társadalmi normák és ideálok kritikus megfigyelőjeként van jelen. Írásaiban foglalkozott a társadalom tudományos fejlődésének káros aspektusaival.

14 évesen elveszítette édesanyját, ő maga pedig 1911-ben egy betegség következtében gyakorlatilag megvakult. Testvére, Noel 1914-ben meggyilkolta magát. Habár korábban érdekelte a tudományos munka, korlátozott látása miatt erre nem volt képes és az irodalom felé fordult. Habár látása később valamelyest javult, élete végéig igen rossz maradt. Ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy angol irodalomból diplomát szerezzen.

Miközben a Balliol College-ban folytatta tanulmányait, apja befejezte fia anyagi támogatását, így magának kellett előteremtenie a megélhetéséhez szükséges pénzt. Egy rövid időre 1918-ban a Légyügyi Minisztériumban helyezkedett el, mely meggyőzte őt arról, hogy ne akarjon az üzleti világban, vagy a bürokráciában dolgozni. Nagyjából ekkor ismerkedett meg Huxley a híres íróval, D.H. Lawrence-szel (1885-1930) Oxfordban.

Aldous Huxley 17 évesen írta első regényét, melyet sosem jelentetett meg és 20 éves korában fordult végleg az írás felé. Komolyan érdeklődött a nyugati civilizációban tapasztalható fontos változások iránt, s ez az érdeklődés sarkallta őt olyan nagy regények megírására, melyek a hatalom és a technikai fejlődésének párosításából kialakuló veszélyekkel foglalkoztak.

Egyik legismertebb regényét, a Szép új világot csupán négy hónap leforgása alatt írta. Fontos megjegyezni, hogy a regény írásakor Adolf Hitler még nem került hatalomra Németországban és a sztálini tisztogatások sem kezdődtek még meg, így Huxley nem meríthette ihletét kora eseményeiből.

1937-ben az író Kaliforniába költözött és forgatókönyvíró lett Hollywoodban. Mindeközben továbbra is írt regényeket, esszéket. Az 1950-es években Huxley pszichedelikus drogokkal, különösképpen LSD-vel és meszkalinnal kísérletezett, s ezen tapasztalataiból táplálkozva írta meg a The Doors of Perception (1954) című esszékötetét, mely hatására Jim Morrison együttesének a The Doors nevet adta.

Élete vége felé Huxleyt sokak látnoki gondolkodónak tartották. Huxley, az egyik legnagyobb angol író 47 könyvet írt. 1963 november 22-én, John F. Kennedy elnök meggyilkolásának napján hunyt el Los Angelesben, 69 éves korában. Nagy-Britanniában, a családi kriptában helyezték örök nyugalomra.