Kezdőlap | Ajánlók | Kívánságkosár | Eladóink | Kereső | Könyvrendelés
Facebook Twitter Pinterest
Agatha Christie
Agatha

írónő (Torquay, 1890. szeptember 15. – Wallingford, 1976. január 12.)

Agatha Mary Clarissa Miller 1890 szeptember 15-én, Dél-Nyugat Angliában született, jómódú középosztályú családba.

Korában egyedülálló módon, otthoni oktatásban részesült, melyet főleg amerikai édesapja végzett. Édesanyja, Clara, aki kitűnő mesélő volt, nem akarta, hogy lánya nyolc éves kora előtt megtanuljon olvasni, de az unatkozó Agatha öt éves korában önállóan megtanult olvasni.

Öt éves korában, miután családi otthonukat bérbe adták anyagi gondok miatt, egy ideig Franciaországban éltek, így Agatha itt tanult meg franciául. Tizenegy éves korában édesapja több szívroham után meghalt. Tizenöt éves korától zongora és énekleckéket vett és ha nem lett volna annyira szégyellős a számára ismeretlen emberek előtt, professzionális zongoraművész lehetett volna belőle.

1910-ben édesanyjával három hónapot töltöttek Egyiptomban, ahol Agatha több házassági ajánlatot is kapott. 1912-ben Agatha találkozott Archie Christie pilótával, aki korábban jelentkezett a Royal Flying Corpshoz. 1914 karácsonyán keltek egybe, miután mindketten megtapasztalták a háborút: Archie Franciaországban, Agatha pedig szülővárosában, a Vörös Kereszt kórházában önkéntesként. December 27-énArchie visszatért Franciaországba és a háború évei alatt ritkán találkoztak.

1919-ben, a háború végeztével Archie munkát talált Londonban és kibéreltek, majd berendeztek egy lakást. Ugyanabban az évben, augusztus 5-én Agatha életet adott egyetlen gyermeküknek, Rosalindek és szintén ez évben Bodley Head főnöke, John Lane megállapodott Agathával a kézirat és további öt könyv kiadásában.

1922-ben Rosalindet anyjával hagyva, Archie és Agatha körbeutazta az akkori Brit Birodalmat és Agatha folytatta az írást. Agatha egyre több pozitív kritikát kapott és hamarosan úgy döntött, kiadót vált. A Bodley Head által felkínált méltánytalan feltételeket megelégelve Agatha úgy ügynököt keresett és megtalálta a William Collins and Sonst (mai nevén HarperCollins).

Miután Archival hazatértek, a család újból egyesült és London egyik külső kerületében telepedtek le egy házban, melyet Stylesnak neveztek el. Ez nehéz időszaknak bizonyult Agatha számra, hiszen édesanyja nemrégiben hunyt el, ő pedig új regényét írta a Collins számára. Archie és Agatha kapcsolata mindezt megsínylette és Archie beleszeretett egyik golfpartnerébe és a család barátjába, Nancy Neale-be. Archie nagy golfrajongó volt, Agatha viszont nem.

Egy decemberi éjszakán Agatha a cselédek gondjaira bízta Rosalindet és elment otthonról anélkül, hogy bármit is mondott volna úticéljáról. Autóját másnap reggel több mérföldre találták meg üresen és az egész országra kiterjedő keresés vette kezdetét.A sajtó találgatásokba kezdett, de senki sem tudta biztosan, hogy merre járhat agatha Christie. Eközben Agatha vonattal Harrogate-be utazott és Theresa Neale néven bejelentkezett egy hotelba. A hotel személyzete felismerte őt, aki valószínűleg agyrázkódás következtében amnéziát kapott, majd értesítették a rendőrséget. Agatha soha nem beszélt az esetről sem barátaival, sem pedig családjával.

A pár továbbra is külön élt egymástól. Agatha Rosalinddal és titkárával, Carloval Londonban maradt, miközben Agatha pszichiátriai kezelésben is részesült. Elfogadva, hogy kapcsoltuk végképp zátonyra futott, a pár 1928-ban vált el és Agatha lányával együtt azonnal a Kanári-szigetekre menekült, ahol befejezte a Titokzatos kék vonat című könyvét, melyen anyja gyászolása közben dolgozott. Később, 1928-ban Agatha megírta első Mary Westmacott regényét, az Óriás kenyere c. könyvet.

Agatha egyik nagy álma volt, hogy az Orient Expresszen utazhasson és első útja 1928-ban vette kezdetét. Agatha először Bagdadba indult és onnan utazott tovább az uri régészeti terepre, ahol barátságot kötött az ásatást vezető Woolley-kkal. A következő évben Agathát újból meghívták az ásatásra, ahol találkozott az akkor huszonöt esztendős Max Mallowannel, aki második férje lett. 1930 szeptember 11-én házasodtak össze és Agatha a nászútra beszerzett útlevelében csupán kicsivel csökkentette saját életkorát. Ezután Max visszatért az ásatásra, Agatha pedig Londonba, az íráshoz. A család ezt követően idejét megosztva töltötte az ashfieldi családi fészekben, Agatha testvérénél, az ásatáson, Londonban és vidéki házukban, Wallingfordban.

Forrás: http://www.agathachristie.com/