Kezdőlap | Ajánlók | Kívánságkosár | Eladóink | Kereső | Könyvrendelés
Facebook Twitter Pinterest
Könyvajánló: Mary Higgins Clark - Csak a dallam él tovább
Csakadallam

„A krimi koronázatlan királynője” cím feltehetőleg már örök időkig Agatha Christie-t illeti meg. Pedig számos „hercegnő” is született azóta ebben a műfajban. Elsőként megemlíthetjük a kor- és honfitársát, Dorothy L. Sayerst (1893-1957), aztán P. D. Jamest (1920-2014), az angolszász bűnügyi regények másik hercegnőjét, az amerikai Patricia Highsmitht (1921-1995), a mesteri Ripley-könyvek és számos más krimi kiváló szerzőnőjét, és az újabbak közül a brit Paula Hawkinst (1972-), aki A lány a vonaton című regényével robbant be a könyvpiacra.

Most azonban az amerikai Mary Higgins Clark, a másik nagy „öreg hölgy” (1927-) új könyvét vesszük szemügyre, a Csak a dallam él tovább (The Melody Lingers On) címűt. Mary Higgins Clark, akit a feszültségteremtés királynőjének neveznek, ezúttal is „hozza a formáját”, jól kitalált és jól megírt krimivel kedveskedik olvasóinak.

    A főszereplő a fiatalon megözvegyült Lane Harmon, aki egyedül neveli ötéves kislányát, Katie-t, lakberendezőként dolgozik. A szülei segítségére sem számíthat, mert ők balesetben meghaltak. Lane ennyi tragédia után is talpon marad. Egyszer különös megbízást kap, teremtsen szerény otthon egy idősödő asszonynak, aki nem más, mint a szélhámos, sikkasztó vagy legalábbis sokak által annak tartott Parker Bennet – aki sok-sok szegény ember vagyonkájával tűnt el – felesége. Igen, a férfi eltűnt, minden jel szerint a vitorlásáról a Karib-tengerbe esett. És vele együtt ötmilliárd dollárnak is nyoma veszett.

    Rengeteg kérdés merül fel: Tényleg bűnös-e a férfi? Valóban meghalt-e? Vagy megrendezett volt a hajótörés? Tud-e bármiről a feleség, illetve a fiuk, az a fiú, pontosabban fiatalember, aki éppen Lane-nek kezd udvarolni, és le is veszi a lábáról a fiatalasszonyt. Aki hisz az ártatlanságukban. Hogyne hinne! Hiszen udvarlója annyira vonzó és szimpatikus számára. És öt év magány után egy párt találni… Ráadásul ilyen kedveset, aki még a kislányával is megtalálja a hangot. Közben nyomozók és egy károsult is próbálja felfedni az igazságot, ez utóbbi szörnyű bosszút esküdve. Mindeközben Lane is veszélybe kerül.

    Ahogy a borítón olvasható:

Először a pénz a tét.

Utána a szerelem.

Végül az életed.

    Az igazság persze kiderül. A szerző ezúttal is meglepetéssel szolgál, sőt több váratlan fordulattal is. Mindenkinek a bűnössége vagy az ártatlansága napvilágra kerül.

    A kritikusok szerint az ötven kötetet jegyző Clarknak ez az egyik legjobb regénye. Ezzel azért vitatkoznék. A feszültségteremtés mestere ezúttal kissé túlírta a könyvét, olykor ismétli magát, a cselekmény lassan bontakozik ki, s bár a sztori remek, kevesebb (rövidebb) több lett volna.

 

Gimes Katalin