Kezdőlap | Ajánlók | Kívánságkosár | Eladóink | Kereső | Könyvrendelés
Facebook Twitter Pinterest
5 dolog, amit nem tudtál a diótörőről
Nutcracker militia

Közismert, hogy a Diótörő meséje E.T.A Hoffmann képzeletében született meg. A történet karácsonyi hangulatával mára már elengedhetetlen darab lett a színházak téli repertoárján. Gyerekek és felnőttek egyaránt az örömüket lelik az olvasás vagy a színházi műsor során. Azonban erről a mindenki által ismert műről is olvashatunk kevésbé ismert információkat.

1.

A diótörő alaptörténete E.T.A Hoffmann: A diótörő és az egérkirály című meséjén alapszik, ám ezt a történetet túl félelmetesnek tartották a gyerekek számára, így Alexander Dumas átiratából készítettek balettelőadást.

2.

A diótörő zenéjét Csajkovszkij alkotta, aki elégedetlen volt az általa komponált darabbal. Nehezen lényegült át a darabbal annak írása közben, emellett élete egyik nehéz időszakában írta, mikor már nehezen tudta titkolni homoszexualitását.

3.

A magyar fordítás helyenként fontos dolgokat hagy el az eredeti műből. Amellett, hogy a gyerekek nevét a becézett formában használja, Droßelmeier keresztapa leírásánál egy igen fontos részletet hagy el: nem említi, hogy a keresztapa fél szeme hiányzik, helyén egy fekete tapaszt hord.

4.

Hoffmann maga szenvedélyesen rajzolt, maga készítette a fantasztikus illusztrációkat népszerűvé vált meséinek kiadásához.

5.

A diótörő, mint bábu Németország Erzgebirge régiójából származik az 1700-as évekből. A diótörő komor arca a korabeli nehéz munkakörülményeket és éhínséget türközi.

 

A kép forrása

Bolla Eszter