Kezdőlap | Ajánlók | Kívánságkosár | Eladóink | Kereső | Könyvrendelés
Facebook Twitter Pinterest
Tündék, törpök és könyvkiadás - Író-olvasó találkozó
Scifi12

Kijelenthetjük, hogy a mai magyarországi könyvkiadás egy igen rizikós vállalkozásnak számít – már amennyiben nem a külföldön már agyonhypolt, rettentően népszerűnek számító regényekkel foglalkoznak főleg, amelyeknek kis hazánkba érkezve már kitaposott útja vezet a könyvesboltok best seller polcaira. Mik a lehetőségek azonban azon kiadók esetében amelyeknek nem csupán az alacsony olvasási tendenciák mellett kell érvényesülniük, de még ráadásul egy meglehetősen szűk fogyasztói réteget igyekeznek kiszolgálni, ahogy azt a Delta Vision kiadó is teszi.

A kifejezetten fantasy és sci-fi regényekre és játékokra szakosodott kiadó egyedülálló a maga nemében - nem sok cég teheti meg ugyanis, hogy egyetlen vonalra és olvasói körre alapozza a munkásságát, hacsak nem rendkívül széles és kiterjedt választékkal képesek ellátni a publikumot. A Corvin köznél található Sárkánytűz bolt (a Delta Vision budapesti üzlete) tanúsága szerint ezen a téren sikerrel jártak, a helyiségbe belépve ugyanis aligha találunk olyan szabad felületet, amelyet ne a kiadó gondozásában lévő regények vagy játékok tömkelege lepné be. Szerintem nem túlzok, ha azt állítom, hogy a fantasy és sci-fi kedvelők kánaánja ez, ahol bárki megtalálhatja amit keres, legyen szó vérbeli rajongóról, vagy a témával még csak éppen ismerkedő olvasóról.

Most pedig szűkítsük tovább a kört, még pedig a fantasy szférán belül. A M.A.G.U.S. szerepjáték világa még egy ennél is szűkebb réteget foglal magába, a hozzá fűződő irodalmi élet pedig él és virul, habár nem vonz akkora tömeget, ahogy azt a kiadó szeretné, de ami fontos, hogy folyamatosan gyarapszik, és végül is ez a lényeg. Az már a nemrégiben - a legújabb novelláskötetük apropójaként - megrendezett író-olvasó találkozón is bebizonyosodott, hogy a M.A.G.U.S. könyvekért felelős szerkesztők nagyon lelkesek és bizakodóak a témával kapcsolatban, közeli és távlati tervek, valamint számos kiírt pályázat bizonyítja, hogy a téma rajongóinak nincs miért aggódniuk.  

További jó hír, hogy nem csak az olvasótábor, de a szerzők száma is gyarapodik, a novelláskötetre kiírt pályázat meghirdetésének valószínúleg ez is volt az egyik oka – hogy újabb tehetségeket kutathassanak fel, tovább színesítve a már meglévő írói gárdát. A téma rajongóinak is nevében is, remélem, hogy rengeteg nagyszerű kötet kerül még napvilágra. Én mindenesetre szurkolok nekik.

Tóth Kata

A kép forrása