Kezdőlap | Ajánlók | Kívánságkosár | Eladóink | Kereső | Könyvrendelés
Facebook Twitter Pinterest
A holokauszt és a családom - Könyvbemutató
Aholokauszt%c3%a9sa

Sok könyvbemutatón jártam már, de ahol ennyien lettek volna – több százan – még soha. S ilyen hangulatún sem, ahol a hallgatóság megrendülten, megtisztelve, szomorúan és örömmel vett volna részt. A kötet a Holokauszt és a családom elnevezésű Facebook-oldalból válogatott vagy száz írást, emlékezést, vallomást. Ezt az oldalt Eörsi Mátyás indította útjára, majd Hetényi Zsuzsával szerkesztette és moderálta, és a beírások, posztok, kommentek mintegy cunamiként áradtak az oldalra. Sokan több évtizednyi hallgatást, elfojtást megtörve vállalkoztak arra, hogy megosszák minden érdeklődővel családjuk történetét.

S most a digitális forma után megjelent hagyományos médium, könyv formájában is. Gyönyörű borítóval, keménykötésben, finom papíron, képekkel, fotókkal illusztrálva – méltó külsővel a tartalomhoz.

A bemutató 2015. november 12-én volt az Átrium Film-Színházban.

A csaknem másfél órás „műsort” Büchler Tamás vezette, a színpadon közreműködött az alkotószerkesztő, Fenyves Katalin, és Forrás-Bíró Aletta pszichológus, akit a moderátor „érzékenyítőnek” nevezett, továbbá beszélt az Ausztriában élő történész, Regina Fritz, majd két nagyszerű színész olvasott fel részleteket a könyvből, az idős Bálint András, valamint a fiatal Pető Kata.

Két túlélő gyermeke, egyúttal a könyv szerzői is beszéltek arról, mi motiválta őket, hogy megjelenjenek a nyilvánosság előtt – interneten és könyvben – legszemélyesebb történetükkel.

Nem feledkezhetünk meg a hegedűn közreműködő Kovács Mártonról sem, aki hihetetlen érzékenységről tanúságot téve hol alig hallhatóan, sőt elnémulva, hol diszkréten kísérve a hallottakat muzsikált.

Szép este volt, köszönjük az alkalmat és persze magát a kötetet a Park Könyvkiadónak.

 

Gimes Katalin

 

A holokauszt és a családom

Park Könyvkiadó, Budapest, 2015

4500 ft