Kezdőlap | Ajánlók | Kívánságkosár | Eladóink | Kereső | Könyvrendelés
Facebook Twitter Pinterest




ÖtKönyv: érzékenyek szakácskönyvei
Cook book home interior design transitional kitchen london

A jó öreg Horváth Ilona-szakácskönyv biztosan már mindenkinek ott ücsörög a polcán, vagy ha a sajátján nem is, de anyák, nagyanyák konyhájában biztosan megtalálható. Rengeteg hasznos tanácsért, alapreceptért, klasszikus magyar ételért elég csak ezt fellapoznunk. De lássuk, miből lehet még új recepteket, új trükköket meríteni? Hova forduljon az, aki cukorbeteg, glutén-, esetleg laktózérzékeny?

1. Farkas Tünde (ford.): Tapas - kicsi, változatos és tipikusan spanyol

Ebben az apró könyvecskében az előételnek, de esti baráti beszélgetős-iszogatós összejövetelek ételeinek is beillő változatos tapas-okat találunk, melyek apró falatkákat jelentenek általában szeszes italok mellé felszolgálva, és definíció szerint tulajdonképpen bármiből készülhetnek. Ennek megfelelően a könyvben a tipikus mediterrán összetevők mellett találunk csirkehúsból, hazánkban is népszerű zöldségekből, gombából készült ételeket is.

 

2. Lénárt Gitta: Élő ételek könyve

Ebben a könyvben csupa olyan ételt találunk, amely „élő”, azaz sütés, főzés vagy más feldolgozás nélkül készült. Ennek megfelelően az ételek alapanyaga zöldség és gyümölcs, és a reggeli turmixokon át, a leveseken és főételeken keresztül egészen a desszertekig kínál finomabbnál finomabb fogásokat, melyeket bárki könnyen elkészíthet. A könyv a receptek mellett az élő ételek jótékony hatásait, kúra és életmódszerű alkalmazását is taglalja, és segítséget nyújt az átállásban is.

 

3. Szendi Gábor-Mezei Elmira: Paleolit szakácskönyv

Az egyre népszerűbb paleolit diéta egyik alapkönyve ez, mely segít megérteni a paleolit étkezés gondolatmenetét, sok kérdésre adva választ. Alapelve az emberek természetes, ősi táplálkozásához való visszatérés, melyre az elnevezés is utal. Receptjeit a valamilyen érzékenységgel küzdők bátran készíthetik, hiszen nem használnak bennük se tejterméket, se glutént, se cukrot.

 

4. Dr. Oetker-sorozat: Grillezés – erkélyen és kertben a legjobb receptek szerint

Igazi nyáresti program a grillezés, mely a húsok elkészítésének egyik igazán egészséges (ha nem sütjük meg túlságosan) és zamatos formája. Ebben a szakácskönyvben praktikus tanácsokat, ötleteket, és kitűnő, minden alkalomhoz illő recepteket találhatunk. A zöldségköreteket akár szintén grillezhetjük, vagy készíthetünk belőlük salátát, mártást, melyekhez a könyv mind bőséges receptkínálatot tartogat.

 

5. Dale Pinnock: Gyógyító konyha – A szakácsdoktor receptjei

A külsejében is szép, élményt nyújtó könyv különlegessége, hogy receptjeit úgy állította össze a szerző, hogy azok különböző testi problémákra kínáljanak gyógyírt. A tárgymutató szerint kereshetjük meg, hogy milyen alapanyagokból készült ételeket fogyasszon, akinek például bőrproblémái, vesebetegsége vagy más egészségügyi gondjai vannak. A könyv végén az egyes ételek és a betegségek összefüggéseiről is olvashatunk.

 

+1. Petra Casparek-Erika Casparek-Türkkan: Sütemények cukorbetegeknek

Ezt az elsősorban cukorbetegeknek készült süteményeskönyvet mindenkinek érdemes forgatni, aki szeretne fogyni, vagy csak kicsit egészségesebb, könnyebb desszerteket készíteni. Mindent megtudhatunk belőle a zsírszegény tészták készítéséről, arról, hogy nassolni lehet, csak nem mindegy, hogy mit, illetve hogy miként díszítsünk ízlésesen, de egészségesen, és hogyan tároljuk a kész finomságokat.

 

A kép forrása