Kezdőlap | Ajánlók | Kívánságkosár | Eladóink | Kereső | Könyvrendelés
Facebook Twitter Pinterest
Könyvkritika - Márai Sándor: Föld, föld!...
F%c3%b6ld2

A Helikon Kiadó 2014-ben adta ki a teljes változatát a Föld, föld!... című szellemi életrajznak, amelyet Márai Sándor eredetileg még 1949-ben jegyzett le. Ez a kötet az Egy polgár vallomásai és a Hallgatni akartam című könyvek folytatásának is tekinthető. Az előbbi mű a gyerekkortól az 1930-as évekig, míg a Föld, föld!... 1944-től ‘48-ig követi az eseményeket. Témája Márai második emigrációja (1948 után élete végig) és a Szovjetunió által megszállt Magyarország története.

A korábbi kiadásokhoz képest több mint 120 oldalas fejezettel bővült a kézirat, amellyel az 1900-1948 közötti Márai életrajz mintegy 1500 oldalasra bővült.

„A Föld, föld!... teljes változata abba a sorozatba illeszkedik, amelynek tagja a 2013-ban megjelent, a cenzúrázatlan és a javított változatot egybevető Egy polgár vallomásai 1-2, illetve a folytatásnak tekinthető Hallgatni akartam című kötet” – nyilatkozta Kovács Attila Zoltán, a Helikon főszerkesztője a hvg.hu portálnak.

A kötet gondozója szerint: „A Föld, föld!... lényegre törő emlékezés még akkor is, ha a személyes élményeket időnként háttérbe szorítják az esszéisztikus elmélkedések irodalomról, politikáról, kultúráról.” Továbbá az emlékezetes fontosa üzenete, hogy nem lehet olyan országban élni, ahol betiltják a szabad véleményalkotást és a szabad hallgatást is.

"Az eddig ismeretlen részek Márai gondolkodására mutatnak rá, arra, hogy mennyire aggasztónak találta azokat az irányokat, amelyekbe az ország elindult" – vélekedett a Helikon főszerkesztője.

                                                  

                                                                                                                                                 Juhász Andrea Gréta

 

Márai Sándor – Föld, föld!... a teljes változat, Helikon Kiadó, 2014

Sajtó alá rendezte: Kovács Attila Zoltán